Translate

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Suomen arvostetuin urheilija Ljubljanassa on?

KU SI ystäväni?
Kaunista päivää Ljubljanasta. Täällä on otsikoissa viinisota, joka vallitsee Slovenian ja Kroatian välillä. Kysymys on Teran nimisestä punaviinistä, joka on Slovenialle kuin kansallisaarre ja nyt Kroatia himoitsee itselleen nimioikeuksia kyseiseen viiniin. Asia on käsittelyssä Euroopan komissiossa ja Slovenia haluaa käsittelyn keskeytystä, koska heillä on todisteita väärennetyistä asiakirjoista, jotka kroatialaiset ovat lähettäneet käsittelyyn. Slovenialaisten kanssa on helppo aloittaa tällä aiheella kahvipöytäkeskustelut, koska Teran on enemmän kuin viini heille. Se herättää kuumia tunteita.
teran
On se perkule kumma, kun halutaan viedä toisen omaa. Niin kuin niin monet kerrat Suomeltakin Ruotsi on yrittänyt anastaa saunan ja joulupukin siinä onnistumatta. Yhden ne kuitenkin veivät meiltä nimittäin Turun sinapin. Veivät ja kohtelivat sitä kaltoin. Suomeen Turun sinappi jäi Auran sinappi nimellä ja markkinaosuus romahti. Ruotsalaiset sulkivat tehtaansa ja Turun sinappia vietiin Puolaan. Onneksi sinapin pääomistajana oli kansainvälinen Unilever, joka päätti palauttaa sinapin tekemisen Suomeen. Nykyään sitä tehdään Pyhännällä. Nyt voidaan taas nautiskella hyvällä omalla tunnolla Suomen parasta sinappia. Ei sitä muutosta huomaa, vaikka resepti ei ole aivan sama kuin ennen.
sinappi
Toinen mukava aihe mistä slovenialaiset mielellään keskustelevat on heidän moninainen kulttuurissa uitettu ja sekoitettu äidinkieli. Sloveeni on se pääkieli, mutta sujuvasti varsinkin nuorempi väestö puhuu ja ymmärtää serbokroatiaa ja serbiaa. Kielet ovat lähellä toisiaan. Kyse on kuitenkin enemmän kuin vain murteista ymmärtääkseni. He leikkivät mielellään erilaisilla sanamuunnoksilla. Ystäväni Matej, joka on kotoisin länsiosasta Sloveniaa Primorska nimisestä paikasta Italian rajan tuntumasta kertoi, että sana Ku si tarkoittaa kuinka sinä voit. Toinen slovenialainen ystäväni Teja sanoi , että kyseinen sana ei merkitse yhtään mitään, mutta hän onkin kotoisin viinikylästä nimeltään Jeruzalem, joka sijaitsee lähellä Kroatian rajaa. Makedonian kieli on kaukana edellä mainituista. Siinä on jo niin paljon bulgaariaa, etteivät slovenialaiset sitä ymmärrä.
balkanin_niemimaa_suomeksi
Slovenia on Balkanin eurooppalaisin ja jo Jugoslavian aikaan vaurain.
Jugoslavian aikana maahan yritettiin kehittää oma pääkieli, jonka nimi oli serbokroaattisloveni. Vanhemmalla väestöllä saattaa olla vielä hampaankolossa, jotain lähihistoriasta, joten he kieltäytyvät puhumasta muuta kuin omaa kieltään. Lisäksi monet slovenialaiset puhuvat hyvää englantia ja riippuen missä päin Sloveniaa ovat kasvaneet, niin puhuvat naapurimaan kieltä. Ystäväni Eva kertoi, että hän oli ollut Irlannissa vaihto-oppilaana ja pyrki opiskelunsa lisäksi töihin. Hän laittoi kaikki vanhan Jugoslavian kielet hakemukseen ja lisäksi englanti ja saksa, joten melkoinen kielirimpsu asiakirjaan tuli. Hän nauroi, että hakemus meni läpi, koska irlantilaiset eivät osanneet kyseenalaistaa kieliä. Se olisi melkein sama kun suomalainen laittaisi hakemukseen lapinkielen, savolaismurteen, helsingin slangin ja kolme koiraa eli oulun, turun ja tampereen murret. Lapinkieli on muuten saame.
Kuka on Ljubljanassa arvostetuin ja eniten fiiliksiä nostattava suomalaisurheilija? Se on hän joka herättää penkkiurheilijassa suurimmat muistot ja yhteiset jaetut riemun hetket, kun tämä suomalainen urheilija oli ratkaisevassa asemassa voitonhetkellä. Tämän suomalaisen urheilijan ympärille rakennettiin koko Ljubljanan joukkue. Tätä joukkuetta palvotaan edelleen, joten se on ljubljanalaiselle urheilun seuraajalle enemmän kuin pelkkä joukkue. Se on sydämen ja yhteisöllisyyden ikoni. Heidän logossaan on lohikäärme ja lohikäärme merkitsee täällä paljon. Kysymys on koripallosta ja suomalaisesta koripalloilijasta nimeltä Teemu Rannikko. Teemu Rannikko pelasi Union Olimpija Ljubljanan joukkueessa ja johdatti joukkueen Slovenian mestariksi ja Super cupin mestariksi vuonna 2006.
Keskustelin asiasta kolmen erittäin paljon urheilua seuraavan miehen kanssa. Muistot Teemu Rannikosta olivat luettavista heidän kasvoiltaan. Miehet olivat liekeissä, kun kertoivat miten Teemu ratkaisi Slovenian mestaruuden viidennessä ratkaisevassa ottelussa Ljubljanalle. Koko kaupunki riemuitsi heidän koripallojoukkueen menestyksestä ja joukkueen ykköspelaaja oli suomalainen Teemu Rannikko. Nämä muistot ovat tallennettu ikuisiksi ajoiksi miesten silmien verkkokalvoille. Hyvä Teemu!Myös Sasu Salin pelasi Ljubljanassa ja miehet lähettävätkin molemmille koripallopelaajalle tsemppiä tulevaisuuteen!
rannikko_teemu
Teemu Rannikko on arvostetuin suomalaisurheilija Ljubljanassa monen fanin mielestä.
Miesten muistoissa elävät myös suomalaiset mäkihyppääjät kuten Planicassa 2005 hirmuisen hypyn ponkaissut Matti Hautamäki ( 235,5 m ) ja totta kai kuningaskotka Janne Ahonen ja myös Janne Happonen tuli esille keskustelun aikana. Ylistyksen sanoilla ei ole rajaa. He tuntevat nimeltä ja kannustavat suomalaisia urheilijoita jo sen takia, että naapurimaan urheilijat eivät voittaisi kilpailuita. He ovat huutaneet Planicassa äänensä käheiksi ja toivoneet suomalaisurheilijoiden menestyvän. Jari Litmanen, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen olivat keskustelun keskipisteinä myös.
dav
Nelc Zalokar, Matevz Polajnar ja Grega Indof muistavat kuinka erinomainen pelaaja Teemu Rannikko on.
Hvala in lep dan vam zelim!
Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti