Translate

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Byrokratian rattaissa Ljubljanassa

Ihmetys oli suuri, kun kahvilan tarjoilija pakotti ottamaan kuitin vastaan, vaikka sanoin, että en tarvitse sitä. Tinkasimme asiasta kunnes jouduin luovuttamaan ja ottamaan kuitin taskuuni. Myöhemmin selvisi, että täällä on erilainen systeemi kuin Suomessa. Asiakkaan on pakko Ljubljanassa ottaa kuitti mukaan, vaikka keskellä päivää haluaisi istua kevät auringon paisteessa kakkukahvilla taskut tyhjinä moisista roskista.

Oulussa tilanne on eri, kun menet Tori Polliisia moikkaamaan ja käväiset raflassa, niin se on hyvin yksinkertaista EnTarvitseKuittia meininkiä. Tarjoilija hymyilee ja kuitti jää ravintolan omaan kirjanpitoon ja asiakas poistuu nauttimaan ravintolan antimia onnellisena.

Ljubljanassa saattaa verotarkastaja iskeä. Hän tulee kysymään kuittia ja sinulla tulee näyttää kuitti. Mikäli kuittia ei ole, niin sekä asiakas että ravintola joutuu maksamaan sakkoja. Sakon määrästä minulla ei ole tietoa, mutta toisaalta sakko ottaa päähän aina oli se kaksikymppiä tai kaksisataa. Isompi summa potuttaa tietysti lujemmin. Tämä sama systeemi pätee myös elintarvikekaupoissa. Paikallisen "Siwan" Mercatorin kassa työntää aina kuitin mukaan ja sitä joutuu yleensä odottamaan, jos olet ehtinyt tavarat pakkaamaan. Uskomus on, että tarkastaja tulee vastaan ennen ulko-ovea. Siihen ei ole matkaa kuin kolme metriä, mutta sitä ennen se äijä tulee.

Uskon, että se on äijä, jolla on koppalakkipäässä, mustat kiehkuraviikset ja tummansininen uniformu koristeltuna kultaisilla kuvioilla hihoista ja kauluksista. Jalassa tietysti mustat kiillotetut lakerikengät. Jos tarkastaja on nainen, niin se on muuten samanlainen, mutta se on pyöreämpi ja huulet ovat maalattu kirkuvan punaisella ja hänellä on musta polkkatukka. Viikset eivät ole niin näkyvät kuin äijällä.
kuitti
Kuitti pitää olla tai saattaa rapsahtaa sakot.
Onkohan nuo samat prototyypit valvomassa myös liikennevalorikkomuksia?  Täällä napsahtaa aika suurellakin todennäköisyydellä kuulemma sakko, jos ylität tien punaisilla. Sakko on neljäkymmentä euroa. Bussi ajoi eilen tien vastakkaiselle puolelle pysäkille. Siihen olisi pitänyt ehtiä, mutta kiltisti odottelin liikennevaloissa, vaikka autoja ei näkynyt eikä kuulunut. Onneksi "paikkareita" liikkuu harva se minuutti ja tähän mun majapaikkaan keskustasta kulkee useampi Onnikka.

HELPPOA JA VAIVATONTA?

Kesti kaksi päivää, kun hoidin seuraavat asiat kuntoon. Ensin Faculty of Economicsin yhteyshenkilön luokse, joka antoi puhelinkortin, jonka laitoin omaan Huawei -puhelimeeni. Sitten samasta paikasta hakemusta vastaan sain 13 -numeroisen EMSO numeron sekä 8 -numeroisen opiskelijanumeron. Sain opiskelijanumeron, mutta minua ei kirjattu opiskelijaksi, koska suoritan opettajaopintoja, mutta en saanut opettajankaan oikeuksia, joten olen välimallin opettajaopiskelija, joka suorittaa työharjoittelujaksoa. EMSO numerossa on syntymäaika ja jotakin muita numeroita. Niistä koostuu jonkin sortin slovenialainen henkilönumero. Näin asian olen käsittänyt eli minut on rekisteröity Sloveniaan tähän tyyliin.

Bussikortti piti olla 20 euroa kuukaudessa, mutta se oli vain nuorisolle. Minulle se maksoi 39 euroa, koska minun ikäisiä ei täällä katsota varattomiksi opiskelijoiksi. Bussikortin sain edellä mainittuja numeroita vastaan ja lisäksi piti olla mukana paperi, jolla voi todistaa henkilöllisyyden. No eipä siinä mitään. Byrokratia jatkui, koska pitihän minun saada ne opiskelijakupongit käyttöön. Sillä nimellä täällä kutsutaan opiskelijan ruokaetukorttia. Käy se kuulemma johonkin muuallekin, mutta en tiedä vielä mihin.
Kaunis Ljubljana.
Kaunis Ljubljana.
Puhelinliikkeestä sain yliopistolla saamaani puhelinkorttiin ladattua dataa. Latasin sitä 3 gigaa. Puheaikaa ei kannata ladata, koska puhelut on helppo hoitaa Messengerillä tai What's upilla. Paikallisen puhelinkortin, EMSO numeron, opiskelijanumeron ja eurooppalaisen ajokortin kanssa sitten painelin Kampus nimiseen paikkaan, joka sijaitsi Union kaljatehtaan kyljessä ydinkeskustasta noin reilun kilometrin päässä. Näillä eväillä saisin opiskelijaedut käyttöön.
Slovenian suurin olutpanimo Union.
Slovenian suurin olutpanimo Union.
Kampuksen piha-alueella oli asuntola, jossa oli parvekkeilla hengailevia opiskelijoita ja toinen rakennus, jonka puolessa välissä oli Kampus -toimisto ja päädyssä ravintola, jonka ikkunasta näkyi pelikoneita, peilejä, värivaloja ja baaritiski. Musiikki soi koko alueella. Ravintolan edustalla oli terassi, jossa opiskelijat nautiskelivat lähinnä limukkaa ja kahvia sekä vetivät "paperossia". Naiset vetävät täällä röökiä kuin aikamiehet. Hyvinkin kauniit naiset näyttävät itsestään rekkamiehen rouhean ulkokuoren.

Kampuksen sisällä näytti aivan verotoimistolta ja pelkäsinkin, että se äijä on täällä. No ei se ollut. Menin viereiseen huoneeseen ja nettiin johonkin osoitteeseen mikä minulle annettiin tiskin takaa. Netissä teksti oli sloveniaa eikä se suostunut kääntymään englanniksi millään. No sain sieltä kuitenkin "ulos" 9 -numeroisen lukusarjan, jonka kanssa kävelin takaisin tiskille, jossa ne kaksi Kampuksen työntekijää istuivat ilmavine katseineen.

Minulla oli siis mukana 9- numeroinen paikallinen puhelinnumero, 13 -numeroinen EMSO numero, 8 -numeroinen opiskelijanumero, 9 -numeroinen opiskelijakuponkinumero, saapumistodistus ja henkilöllisyystodistus. Niitä vastaan äkisten virkailija käski soittamaan puhelimella numeroon 1808.
Kaiken tämän jälkeen minulla on opiskelijaedut mobiilissa. Joka kerta kun käyn opiskelijaetupaikassa syömässä, niin maksan siten, että laitan luurin maksupäätteeseen kiinni ja sitä ennen soitan numeroon 1808. Sillä tavalla tulee opiskelija-alennus. Se näkyy suoraan kuitissa, joka pitää tietysti säilyttää ettei tarkastaja tule ja anna sinulle ja ravintolalle sakkoja.

Loppupäätelmäni on se, että nämä systeemit ovat kehitetty sen takia, ettei valtiota huijattaisi eikä se menettäisi verotuloja. Ravintolat maksaisivat veronsa ja opiskelijaedut saavat ne joille ne oikeasti kuuluvat. Syitä voi olla muitakin.

Illalla käväsin mutkan BTC cityssä, joka on mielettömän iso ostoskeskus. Pyyhe jäi Suomeen, niin hommasin sen ja shampoota ja söin vähän jätskiä jäätelöbaarissa. Byrokratian rattaat ovat moninaiset ja erilaiset eri maissa. Nooh....nyt mulla on perusasiat kondiksessa.

Aki
Legonaisten kanssa BTC centerissä.
Legonaisten kanssa BTC centerissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti