Translate

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Aistikasta edullista ja pajon nähtävää

Dober dan eli hyvää päivää!
Eilen oli Blues & Swing tanssi-ilta FLO nimisessä pienessä pubissa. FLO sijaitsee Ljubljanan vanhassa kaupungissa. Sain tiedon Facebookin tapahtumista. Se on erittäin kätevä kanava aktiiviselle tapahtumien kuluttajalle, koska Ljubljanassa tapahtumien järjestäjät päivittävät aktiivisesti tapahtumiaan, joten joka päivälle on monenlaista tarjontaa. Eilen oli maanantai ja toinen valintani oli akustisen bändin keikka, mutta en ehtinyt sinne, koska juutuin pienen kapakan aistikkaaseen tunnelmaan.
mde
Porukkaa oli paikalla vain kourallinen, mutta pubiin ei olisi enempää tanssipareja mahtunut. Istuin baaritiskin päässä, kun kyyppari napsautti pienet diskovalot päälle ja John Lee Hookerin House of the blues kajahti ulos pubin vaatimattomista kajareista rouheasti. Välittömästi muutaman neliön kokoinen alue täyttyi tanssijoista. Lantiot keinuivat ja tanssimoovit olivat monenlaisia. Coolin näköistä menoa. Ihmiset olivat kuin lumottuja vanhan legendaarisen musiikin pyörteissä. Aretha Franklin alkoi laulaa ja huomasin olevani tanssilattialla. Minä, joka en yleensä paljon tanssi. Varsinkin paritanssit ovat olleet ns. varjossa mun repertuaarista, mutta tämä oli jotain miellyttävää ja ennenkokematonta. En ollut hämilläni, en ollut mitenkään vaivautunut, vaan aloin rennosti liikkumaan ja annoin musiikin viedä mukanaan. Mun ei tarvinnut olla parkettien partaveitsi tai tangon suuri taitaja. Tavallinen Mikkonen pystyi ylittämään itsensä. Aistikas Driftersin Under The Boardwalk ja The Temptationsin My Girl jäivät biiseistä soimaan vielä seuraavaankin päivään. Tapahtumat ovat täällä usein alkuillasta, joten työläiset ja opiskelijat ovat virkkuina myös seuraavana päivänä, ehkä. Pieni videopätkä; https://www.youtube.com/watch?v=pPYybGsI7Bo&feature=youtu.be
Keskustelin ja tanssin pubissa mm. paikallisen peruskoulun opettajan kanssa. Hän kertoi, että Ljubljanassa on joka ilta tanssit jossain. Tietty porukka menee samoihin paikkoihin tiettyinä viikonpäivinä. Perjantai oli paras ilta, koska silloin on aina livebändi soittamassa. Puolen litran pullo Union olutta maksoi pubissa 2,60 €. Tsekkiläinen Kozel 2,90 €.
Union ja Lasko ovat suosittuja olutmerkkejä Ljubljanassa. Kozel on tsekkiläinen.
Aikoinaan Euroopan korkein rakennus on Ljubljanassa sijaitseva Skyscraper, jossa nautiskelin hyvässä seurassa kupposen kahvia ennen siirtymistä vanhoilla Singer -ompelukoneilla koristeltuun FLO pubiin. Viikon olen juonut italialaistyylisiä kahveja, mutta eilen opin uutta eli Americana coffee on se suomalaista kahvia lähellä oleva kahvilaatu ja erikseen tulen tilaamaan maidon sen kanssa, koska muuten lorauttavat sitä liikaa ja sitten se on taas maitokahvia isolla ämmällä. Paikalliset juovat kotona turkkilaista kahvia nimeltä Dzezva siis ihan kaikki. Se on yhtä yleistä kuin Suomessa Kulta Katriinan tai Costa Rican juominen. Tässä opetusvideo kuinka teet turkkilaista kahvia https://www.youtube.com/watch?v=f96VDsBg5R0 Kenellä on aikaa tähän aamuisin?
Americana is normal coffee to me in Ljubljana.
Ljubljanan pilvenpiirtäjä Skyscreaper oli Euroopan korkein lähinnä sen pitkän antenninsa ansiosta. Kupponen kahvia maksoi vain 1,50 egee. Näkymät avautuvat Ljubljanan kaupungin ylle lumoavasti. Sieltä saat napattua selfien niin, että Lubljanan linna näkyy mystisen kauniina selkäsi takana. Linnan muurit ovat valaistuna läpi yön. Valot ovat normaalisti kirkkaat, mutta teemapäivinä niiden värejä muutetaan. Paikallisen Pride -juhlan aikana linna oli sateenkaaren värein valaistu. Jouluna se voisi olla punainen? Vai olisiko siinä sitten liikaan punaisia lyhtyjä? Ei taida onnistua. Ljubljanassa ei nimittäin ole punaisten lyhtyjen katuja lainkaan. Prostituutio on laissa kielletty. Mielestäni tämän ansiosta kadut ovat turvallisia kävellä vähän myöhempäänkin iltayöstä ja kaupunki on muutenkin puhdas ja siisti. Punainen linna on kuitenkin eri juttu kuin kadut. Pitäskö laittaa aloitelaatikkoon viesti Ljubljanan kaupunginjohtajalle?
"Singer" pubista poistuin siten, että ehdin viimeiseen bussiin, jolla pääsin Bezigradiin, jossa Hostel 24 eli majapaikkani sijaitsee. Ajdovscina bussipysäkillä odotellessani huomasin pienen nälän yllättävän. Kohta edessäni oli raikkailla vihanneksilla täytetty pullea sämpyläinen juustohampurilainen. Todella makuhermoja ravistuttava elämys hintaan 2,90 €. Aivan eri luokkaa kuin McDonalds, mutta ei tietysti pärjää läheskään oululaiselle burgeribaari Kauppuri vitoselle tai rovaniemeläiselle ravintola Comicolle.
dav
Ajda nakkarilta saa raikkaat makuiset hampurilaiset. Suosittelen.
Melania Trump on Sloveniasta kotoisin oleva Yhdysvaltojen presidentin vaimo ja tavoitteeni oli saada tietoon jotain paikallista ja erilaista tietoa hänestä. Monet välttelivät kysymystä eivätkä halunneet ilmaista mielipidettään. Hän oli kuulemma kiva, hiljainen ja ujo tyttö, kun asui Sloveniassa. Toisten mielestä missi, jolle ei ole kauneuden lisäksi muuta annettu ja toiset kehuvat elegantiksi ja mukavaksi. Useat ihmiset olivat sitä mieltä, että hän ei ole onnellinen Donald Trumpin kanssa. Melania syntyi Sevnica nimiseen kylään ja hänen perheellä oli asunto myös Ljubljanassa. Perhe oli keskiluokkainen. Hän oli mallina ensin Ljubljanassa, mutta nopeasti pääsi Milanoon ja Pariisiin. Sen jälkeen häntä ei paljon Sloveniassa näkynyt ja kohta alkoi heilastelemaan Donald Trumphin kanssa. Useat toivovat ettei hän olisi malliesimerkki nuorille naisille. Joku oli sitä mieltä, että useat naiset ottavat rikkaan miehen ja jättävät, mutta Melanian täytyy kunnioittaa miestänsä, kun on ollut hänen kanssa jo niin pitkään. Lisäksi mielipiteitä tuli Melanian puhumattomuudesta ja siitä ettei hän halua olla valokeilassa varsinkaan politiikassa, eikä hän tahdo pitää puheita ja osallistua politiikkaan, niin kuin edellisten presidenttien puolisot. Yksi mielipide oli, että Slovenia yrittää ottaa bonuksia Melania Trumpista, vaikka hän ei edes myönnä sitä, että on asunut Sloveniassa.
melaniatrump
Melania Trump herättää keskustelua Sloveniassa puolesta ja vastaan.
Kako si = kuinka sinä voit.
Tsau tsau ystäväni. Hyvin täällä menee. Kevättä kohti.
Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti