Translate

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Missä musiikissa menään - mitä biisejä settiin?

Moro!

Usein mietin mitä kappaleita esitän setissä. Mitkä kappaleet missäkin toimivat ja millaista on yleisö, mutta toisaalta kaikkia ei voi miellyttää ja on uskottava urheilutermein omaan tekemiseen. Usein pätee myös se, että kannattaa esittää ne kappaleet mitkä itse ja bändi tuntee omakseen parhaiten. Eihän huonoimpia kappaleita kannata lähteä vetämään. No, mitkä kenenkin mielestä parhaiten toimivat ja mitkä kenenkin mielestä on parhaita ja niitä huonoimpia. Tuo reitti vie iänkaikkisuuteen kuten missä loppuu avaruus? Käsittelen ja mietin vain sisällön eli kappaleiden kautta asiaa. Esiintymiseen vaikuttaa tietysti muutkin asiat kuten miltä esiintyjä näyttää ja miten hän esiintyy.

Pyhän Aittakuru -Mitäs tänään soitetaan?


Näin esiintyvän taiteilijan näkökulmasta haluttaisi esittää usein sellaisia biisejä, joita ei ole aikaisemmin esittänyt tai ei ainakaan kovin montaa kertaa. Niissä on tallella automaattisesti tuoreus ja ne tuo keikalle aina omanlaisen jännityksen ja sitä kautta uskon, että yleisö saa myös enemmän. Toisaalta yleisö usein haluaa kuulla niitä paljon soitettuja ja tunnettuja kappaleita. Onhan kappaleissa elettyä elämää, tunteita ja ehkä niistä heijastuu isoja asioista kuuntelijan omasta elämästä. Nekin biisit tulee esittää mielestäni raikkaasti ja / tai kyseisten kappaleiden vaatimalla tunteella.

Raikasta menoa!


Jos jokainen artisti ja bändi esittäisi koko ajan vain toisten tekemää musiikkia ja ajattelisi vain yhtä keikkaa ja sitä että tulee hullun hauskat bileet, niin kehittyisikö musiikki? Ehkä kaikilla muusikoilla ei ole tarvettakaan kehittää musiikkia tai antaa taiteellista panostusta musiikille. Onhan maailma täynnä jo valmiiksi tehtyjä kappaleita. Voihan coverbiisejäkin sovittaa ja soittaa siten, että ne tuntuvat enemmän omilta kappaleilta. Polte ja palo olisi minun mielestäni kuitenkin tärkeä asia, joka tulisi säilyttää, kun musiikkia esittää tai elää elämää. Vai oletko samaa mieltä? Rampe ja Naukkis soittavat, mutta se itse musiikin tuottama hedelmällisyys ja kehitys on pysähtynyt jo ajat sitten ja jäänyt bussipysäkille.
Ravintoloitsijat eivät uskalla ottaa keikalle pelkästään omia kappaleita soittavaa yhtyettä tai artistia, jos se ei ole valtakunnan - tai maailmankuulu. Usein jopa kielletään soittamasta uusia kappaleita. - Me ollaan kaiken kansan ravintola ja asiakkaat haluavat kuulla vain tuttuja kappaleita. Me ei makseta bändeille ja voitte kysyä yöpaikkaa kavereiltanne.Meiltä ei saa yöpaikkaa. Näin kirjoitti minulle erään oululaisen ravintolan ravintolapäällikkö. Kuulostaa todella tylsältä ja tuo esiin sen, että ei kunnioitusta heru. Pääasia on, että ravintola tuottaa ja muusikot saavat soittaa Dirlandaata ja Paratiisia koko illan ja sitten ulos ja kaikki ovat tyytyväisiä. Tyhmä on se tässä tapauksessa, joka keikalle suostuu menemään.

Badding esitti omaa matskua ja esittäisi vieläkin jos eläisi.


Mihin tää homma on menossa? Kuulin eräältä entiseltä levy-yhtiömogulilta, että ennen Lontoossa oli todella paljon paikkoja missä oli omaa musiikkia esittäviä bändejä. Nykyään saa etsiä coverhelvetistä ulospääsyä uuteen musiikkiin Lontoossakin. Tunnetut bändit esittävät cover-osastoa todella paljon. Lukuunottamatta tietysti isoja starboja. Paitsi kyllä isot staratkin joutuvat välillä coverosastolle ja jokainen nouseva nykyinen iso tähti on uransa alkutaipaleella toisten kappaleita soittanut.

Nämäkin miehet ovat soittaneet välillä covereita mm. Whiskey In The Jar on sellainen.


Itse sävellän, sanoitan ja sovitan kappaleita. Jokainen tuotokseni on vienyt oman aikansa, kun se on kehittynyt pääkopassa. Toiset ovat omasta mielestäni parempia kuin toiset, mutta minä en tiedä suuren kansan mielipidettä, vaikka kyllä se kiinnostaa, vaikka biisejä en tee siten, että ajattelen, että mitähän tästä ollaan mieltä. Ei tästä touhusta tulisi mielestäni yhtään mitään siten ajateltuna. Toisaalta pitäisi tehdä oman tyylistä musiikkia sanoituksineen sävellyksineen päivineen. Sellaisiin kappaleisiin olisin tyytyväinen, että ne istuu minulle. No se ei ole pääpointti, vaan pääpointti on se, että nykyää aliarvostetaan musiikkia. Varsinkin uutta musiikkia on aliarvostettu jo vuosikausia. Yksi tekijä on se, että musiikin saa helposti ja ilmaiseksi netistä. Suurta yleisö kiinnostaa vain isot hitit. Ei se levyn kahdeksas kappale, joka oikeasti voisi monen mielestä olla se paras.

Sieltä ne löytyy kaikka nopeasti ja ilmaiseksi.


Nyt lopetan tämän jutun tähän. Jos tää herättää mielipiteitä, niin rohkeasti vaan keskusteluun mukaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti